RICK OWENS, LONDON

SELFRIDGES DEPARTMENT STORE, LONDON, UK

The Rick Owens shop is located within one of the most desirable shopping destinations in the world, Selfridges Department Store on Oxford Street in London. We worked closely with fashion designer Rick Owens and his team to create the custom environment. Extensive research was conducted into surface treatments inspired by the designer’s ongoing interest in raw and tactile materials, combined with technologically advanced fabrication techniques. 

LOCATION

London, UK

Selfridges Department Store

PROGRAM

Retail

SIZE

950 sq ft

STATUS

Completed 2015

DISTINCTIONS

Interior Design Best of Year Award

Cover, Wallpaper Magazine

Published, Interior Design Magazine

Published, Frame Magazine

CLIENT

Rick Owens Corp.

COLLABORATORS

Windsor Workshop, Fabrication

The interior is inspired by the opera Salome by Richard Strauss, a longtime muse of the designer. Highly articulated white walls hold the designer’s distinct work. The surfaces are a three-dimensional representation of a musical composition. Realized through six-axis robotic milling, the sonic contours were derived from the musical score. A spectrogram of the composition served as a source from which a mapping of frequency was translated into points and vectors. This provided a framework for the digitally modeled three-dimensional surface. The data was then used to robotically carve the interior surfaces. The white textured walls offer a distinct visual enclosure. The contrast of the two foam treatments and the natural raw foam, alongside robotically milled foam, offers a counterpoint that is in alignment with the philosophy of the influential designer.

© Tighe Architecture 2020