MOVING PICTURE COMPANY

SANTA MONICA, CA

The Moving Picture Company is a UK-based visual effects post-production company—a forerunner in the visual effects and animation fields for the feature film, advertising, music, and television industries. The 8,200-square-foot facility is located in a generic office building in downtown Santa Monica, California, which serves as their U.S. headquarters. The facility includes grading rooms, editing bays, conference rooms, open and closed offices, client areas, production spaces, entertaining areas, tape vault, mechanical rooms, machine rooms, exterior terraces, and support spaces.

LOCATION

Santa Monica, CA

PROGRAM

Office Building

SIZE

8,700 sq ft

STATUS

Completed 2011

DISTINCTIONS

National AIA Honor Award

WUF West Side Prize

LA Architectural Award

Interior Design Best of Year Award

CLIENT

Technicolor

COLLABORATORS

Gilsanz Murry Steficek, Structural

Davidovich & Associates, MEP

Given the company is highly regarded for its work in the field of color manipulation in film, the project focuses on light as it relates to color. Forms and patterns are produced using light studies in which light is analyzed and modeled three-dimensionally. Frames from animation are chosen and layered to organize spatial qualities and movement throughout the office environment. An organic, sinuous spine weaves its way through the suite. An attached soffit grows from the serpentine walls functioning as an armature for cable trays and mechanical and electrical systems. Light portals pierce the organic forms and are equipped with programmable LED lighting. Patterns derived from the animated light studies are projected onto the laser-cut walls and circumscribe the interior. 

Motion is expressed throughout the space reinforced by the lighting scheme. Groups of LED lights penetrate the serpentine wall and emit color. The aluminum pieces are custom-fabricated to house the LED fixtures. They are flush with the outside, public face of the wall and protrude into the private rooms, adding texture and creating a more intimate scale in the larger context. The lighting is programmable, offering various intensities and color options, subject to our client’s desire.

© Tighe Architecture 2020