COLLINS GALLERY

WEST HOLLYWOOD, CA

The Collins Gallery— a remodel of a tract house in the West Hollywood, California Arts District—accommodates the residents’ domestic needs with their requirements as art dealers. The challenge was to create a spacious gallery area and residence within a relatively small building envelope. The existing structure was of substandard construction and lacked architectural significance. City regulations require the square footage and footprint of the existing structure to be maintained and a minimum of 50% of existing walls to remain intact. The solution is a scale-appropriate response in keeping with the neighboring buildings.

LOCATION

West Hollywood, CA

PROGRAM

Single Family Residence / Gallery

SIZE

1,500 sq ft

STATUS

Completed 2004

DISTINCTIONS

AIA Honor Award

Published, Architectural Record

Published, Brave New Houses (Cover)

Published, LA Architect (Cover)

Published, West Hollywood Magazine (Cover)

COLLABORATORS

Joseph Perazzelli, Structural

Tso Construction, Inc

The manipulation of a simple geometry creates a play on perceptions. A new load-bearing wall bisects the building on the diagonal, creating two distinct zones differentiating the gallery from the residence. With this one simple move, the space appears to increase in size dramatically. The gallery’s roof plane was lifted allowing the penetration of natural light. The clerestory—the primary light source—eliminates the need for windows and maximizes wall surface for the display of art. Additional light comes from the storefront curtain wall. The laminated, opaque glass allows desired north light to filter into the gallery space. A forced perspective was created within the gallery by tapering the space in both plan and section out to the garden courtyard. A 20’ long reflecting pool extends the gallery floor plane, expanding the space beyond the building envelope. The fireplace—a continuation of the tilted roof plane—functions as an easel for viewing art. The gallery design offers optimum flexibility.

© Tighe Architecture 2020

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram