SOCHI OLYMPIC PAVILLION

SOCHI, RUSSIA

The Olympic Pavilion was designed for the 2014 Olympic Games in Sochi, Russia. The project, commissioned by Russian Railways, draws upon the strength of the railway and uses movement to express the architectural form. The building is designed to spiral around a central exterior space consisting of a fountain and a frozen plaza for ice skating. The ramped spiral culminates in a multifunctional common area used primarily for receptions. The dominant spiral form of the building has a dynamism and energy, and its sense of movement is evocative of the compulsory figures a skater performs.

LOCATION

Sochi, Russia

PROGRAM

Olympic Pavillion

SIZE

35,000 sq ft

STATUS

Invited Competition, Shortlisted

CLIENT

RZD Russian Railways

COLLABORATORS

Buro Happold Engineers

The interior circulation spine serves two significant functions: it is the framework to which all programmatic elements are linked and also doubles as the continuous exhibition space. The exterior building cladding is a semi-transparent gradient of openings. The perforations in the building skin pay homage to Russian folkloric patterning, including handmade lace and embroidered fabrics. Programmatically, in addition to its principal function as an exhibition hall, the 15,000-square-foot building accommodates the following: reception areas, ticketing, cafés, private offices, restrooms, and service areas. A grand hall frames a spectacular view of the mountainous surroundings and opens onto an exterior terrace that overlooked the Olympic Village. A grand exterior stair led visitors back to the winter wonderland of the 2014 Winter Olympics.

© Tighe Architecture 2020